Robert Burns

Link: https://www.djmcadam.com/burns-robert.html

BURNS, ROBERT (1759-1796). —Digter, var født i tæt på Ayr, søn, af William Burness eller Forbrændinger, en lille landmand, og en mand af stor styrke af karakter og selvstændig kultur. Hans ungdom var gået i fattigdom, afsavn, og en vis grad af svær manuel arbejdskraft, der efterlod sit spor i en tidlig nedlade og svækket forfatning. Han havde meget lidt med den almindelige skolegang, og fik meget af, hvilken uddannelse han havde fra sin far, der lærte sine børn, læsning, skrivning, regning, geografi og historie, og har også skrevet til dem “, En Håndbog i den Kristne Tro.” Med alle hans evne og karakter, men den ældste Burns blev konsekvent uheldigt, og emigrerede med sin store familie fra gård til gård, uden nogensinde at blive i stand til at forbedre sin situation. I 1781 Robert gik til Irvine til at blive en hør-dresser, men som resultatet af et Nyt År lystighed af arbejdere, inklusive ham selv, shop, tog en brand og blev brændt ned til grunden. Dette projekt derfor kom til en ende. I 1784 far døde, og Brænder med hans bror Gilbert har lavet en virkningsløs kæmper for at holde på gården; ikke som de fjernet for at Mossgiel, hvor de opretholdt en op ad bakke kamp for 4 år. I mellemtiden, hans kærlighedsaffære med Jean Armour havde passeret gennem sin første fase, og problemer i forbindelse hermed, kombineret med ønsker om succes i landbruget, fik ham til at tænke på at gå til Jamaica som bogholder på en plantage. Han blev afskrækket af et brev fra Dr. Thomas Blacklock, og på opfordring fra sin bror offentliggjort hans digte. Denne første udgave blev bragt ud på Kilmarnock i juni 1786, og indeholdt mange af hans bedste arbejde, herunder “The Twa Hunde”, “Adresse til Deil,” “Hallowe ‘ en,” “Cottar er lørdag Nat”, “Musen”, “Den lille Gåseurt,” osv., mange af dem var blevet skrevet på Mossgiel. Kopier af denne udgave er nu meget sparsomme.

Succesen var øjeblikkelig, digterens navn ringede over hele Skotland, og han blev tvunget til at gå til Edin. at superintend udstedelse af en ny udg. Der blev han modtaget som en ligeværdig af den geniale kreds af litterater, som byen så pralede—Dugald Stewart, Robertson, Blair, osv., og var en gæst på aristokratiske tabeller, hvor han bar sig med upåvirket værdighed. Også her Scott, og derefter en dreng på 15, som så ham og beskriver ham som “manerer, rustikke, ikke komisk. Hans ansigt … mere massiv, end det ser ud i nogen af de portrætter … et stærkt udtryk for klogskab i hans lineaments; øjet alene angivet den poetiske karakter og temperament. Det var stort, og en mørke stemmer, og bogstaveligt talt strålede, når han talte med følelse eller interesse.” Resultaterne af dette besøg uden dens umiddelbare og konkrete genstand, nogle livslange venskaber, blandt hvilke var dem, Herren Glencairn og Fru Dunlop. Den nye udgave bragt ham til £400. Om denne gang episode af Highland Mary opstod. Ved sin tilbagevenden til Ayrshire, fornyede han sine forbindelser med Jean Rustning, som han i sidste ende blev gift, overtog gården af Ellisland tæt på Dumfries, der i mellemtiden taget lektioner i opgaver af en exciseman, som en linje for at falde tilbage på, bør landbrug igen vise sig forgæves. På Ellisland hans samfund var dyrket af de lokale landadel. Og dette, sammen med litteratur og sine pligter i punktafgift, hvortil han var blevet udnævnt i 1789, viste sig at være for meget af en distraktion til at indrømme, for succes på den gård, som i 1791 gav han op.

I mellemtiden var han skriver på hans bedste, og i 1790 havde produceret Tam o’ Shanter. Omkring dette tidspunkt blev han tilbudt og afvist en aftale i London for personalet i Star en avis, og nægtede at blive en kandidat til en nyoprettet Formand for Landbrug i University of Edinburgh, selv om indflydelsesrige venner, der tilbydes for at understøtte hans påstande. Efter at opgive sin gård han fjernet for at Dumfries. Det var på dette tidspunkt, at der vil blive anmodet om at fremlægge ord for Melodier fra Skotland,, reagerede han ved at bidrage med over 100 sange, som måske er hans påstand om, at udødelighed hovedsagelig hviler, og som placerede ham i front rang af lyriske digtere. Hans verdslige udsigterne var nu måske bedre, end de nogensinde havde været, men han var på vej ind på den sidste og mørkeste periode af hans karriere. Han var blevet forpestet, og desuden havde fremmedgjort mange af sine bedste venner af for frit at kunne udtrykke sympati med den franske Revolution, og så upopulær fortalere for reformer i hjemmet. Hans helbred begyndte at vige; han blev tidligt gamle, og faldt i anfald af fortvivlelse; og de vaner drikfældig, som han havde altid været mere eller mindre afhængige af, voksede på ham. Han døde på juli 21, 1797.

Det geniale ved Forbrændinger er præget af spontanitet, umiddelbarhed og ærlighed, og hans udvalg er fantastisk, lige fra de bud intensiteten af nogle af hans tekster gennem overstadig humor og forrygende humor i Tam o’ Shanter til svidende satire over Hellige Willie ‘ s Bøn og Den Hellige Messe. Hans liv er en tragedie, og hans karakter er fuld af fejl. Men han kæmpede på enorme odds, og som Carlyle i sit store Essay siger, “der Ydes skibet kommer i havn, med vanter og håndtere beskadigede, piloten er forkastelig … men for at vide hvordan forkastelig, fortælle os om hans rejse har været rundt på Kloden, eller kun til Ramsgate og Isle of Dogs.”

Bøger om Forbrændinger, hans liv og skrifter, er utallige. Blandt de Liv, er dem, som Currie (1800); Allan Cunningham (1834); J. G. Lockhart (1828), som er baseret Carlyle ‘ s mindeværdige Essay. Blandt de berømte ed. i Digte kan det nævnes, at den første (Kilmarnock 1786), Edin. (1787), og Selv (1896), af W. E. Henley og T. F. Henderson.

Copyright © D. J. McAdam· Alle Rettigheder Forbeholdes